COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Barn och elever vistas en stor del av sin tid inomhus i skolan och förskolan. Därför är det viktigt att inomhusmiljön är så bra som möjligt. Viktiga faktorer i inomhusmiljön är bland annat städning, ventilation, temperatur, buller och radon. Läs mer om olika faktorer som påverkar inomhusmiljön genom att klicka dig vidare i listan till vänster.
Om ni har problem med inomhusmiljön i skolan eller förskolan ska ni i första hand ta kontakt med er fastighetsägare/förvaltare/hyresvärd. Om ni upplever att ni inte får hjälp kan ni kontakta kommunen.
Ni kan anmäla klagomål till samhällsbyggnadsförvaltningen gällande inomhusmiljön via vår e-tjänst eller blankett.
För att säkerställa en god luftkvalitet och inomhusmiljö för barn och elever är det viktigt att klassrum, lekrum, vilrum, grupprum, korridorer och övriga utrymmen städas när de har använts. Används rummet varje dag så behöver det städas varje dag. Det handlar inte bara om att avlägsna smuts som följer med utifrån utan också för att bli av med föroreningar som utsöndras från människokroppen och från inredningen.
Ändamålet med städning är att minska en rad föroreningar från inomhusmiljön. Damm kan innehålla många olika ämnen som kan påverka människors hälsa negativt, t.ex. kvalster, bakterier och virus, pollen, pälsdjursallergen och fibrer från textilier. Det kan även finnas hormonstörande ämnen som mjukgörare i plaster och flamskyddsmedel från elektronik och textilier. Allergiker är särskilt utsatta.
Både det luftburna dammet och det som finns på golv, hyllor, armaturer m.m. har betydelse för luftkvaliteten. Luftburet damm som inte ventileras bort deponeras på ytor i lokalen och virvlas upp och blir inandningsbara igen vid aktiviteter i rummet.
Tänk på att det är viktigt att städningen omfattar både ytor såsom golv, bord, bänkar, hyllor och liknande, men även ytor man ofta tar på med händerna såsom lysknappar och handtag.
Ordning och reda underlättar städningen. En genomtänkt möblering kan påverka möjligheten till ett gott städresultat. För att undvika onödig dammansamling bör material, leksaker, madrasser och liknande förvaras i till exempel skåp med stängbara dörrar. Ju mer material som förvaras på öppna ytor, desto mer damm har möjlighet att ansamlas. Mycket uppvirvlade dammpartiklar kan medföra att luften upplevs torr, men självklart kan det även finnas andra orsaker till det.
Ta reda på vilken städmetod som krävs för golven. Olika golvtyper kräver olika städmetoder och fel metod kan förstöra golvet och leda till hälsoproblem. Exempelvis kan golven luckras upp och börja damma. Välj ett rengöringsmedel som är anpassat till det material som ska rengöras och tänk på att inte överdosera. Att det luktar nystädat innebär inte nödvändigtvis att det är rent. Rena lokaler luktar normalt sett inte om man inte använder parfymerade rengöringsmedel.
Vi vistas mycket inomhus och luften i en lokal förorenas hela tiden av ämnen från inredning, byggmaterial, människokroppen osv. Dålig luftkvalitet kan exempelvis leda till allergiska besvär, huvudvärk, trötthet, klåda och irritationer i ögon och luftvägar. För att minska risken för hälsorelaterade besvär ska ventilationen ha tillräcklig kapacitet och även regelbundet kontrolleras och underhållas.
Fastighetsägaren är skyldig att regelbundet kontrollera fastighetens ventilationssystem med hjälp av en behörig besiktningsman. Detta kallas för att göra en obligatorisk ventilationskontroll, så kallad OVK. I skolverksamhet ska OVK göras vart tredje år. Att OVK:n är gjord utgör ingen garanti för att luftkvaliteten är god. Detta eftersom kontrollen dels följer de krav som gällde när huset byggdes, men även för att den inte tar hänsyn till antalet personer som vistas i lokalen. OVK är dock ett kvitto på att åtminstone någon form av underhåll av ventilationen har gjorts och är därigenom ett slags minimikrav.
Om ni misstänker att ventilationen inte fungerar eller att luftomsättningen är för låg i förhållande till antalet personer som vistas i lokalen ska ni säga till fastighetsägaren. Denne kan då mäta aktuella luftflöden som ni sedan kan jämföra med de riktvärden som Folkhälsomyndigheten har för luftflöden.
Ventilationens luftflöden ska vara anpassade till hur många som vistas i lokalen samt hur stor lokalen är. Uteluftsflödet bör vara minst 7 liter per sekund per person, med ett tillägg på minst 0,35 liter per person per kvadratmeter. Läs mer om ventilation på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Passa gärna på att vädra under tiden ni är ute eller när ett rum står tomt. Ställ då helst upp flera fönster på vid gavel för att framkalla korsdrag. Detta görs endast under en kortare stund, max fem minuter, för att uppnå bästa effekt men samtidigt inte slösa för mycket energi.
Temperaturen är viktig för att vi ska trivas inomhus. Olika personer har ofta olika uppfattningar om vad som är en behaglig inomhustemperatur. De flesta människor uppfattar dock en inomhustemperatur på 20-23°C som behaglig.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram riktvärden som gäller inomhus:
Vid extrema väderförhållanden, såsom vid tillfälliga höga temperaturer utomhus, gäller inte riktvärdena för temperatur inomhus.
Läs mer om temperaturer på Folkhälsomyndighetens hemsida. Informationen på hemsidan gäller även för skol- och förskoleverksamheter.
Ljud från verksamheten, till exempel bulleralstrande installationer och aktiviteter i allmänhet, kan utgöra en olägenhet och vara direkt skadligt för hörseln. Skol- och förskoleverksamheten måste kontinuerligt arbeta med att hålla ljudnivåerna nere. Det kan göras bland annat med ljuddämpande material i lokaler, inredning och installationer men också genom pedagogiken.
Ljud från installationer, till exempel ventilationen, får inte vara för högt. Om ljudet från en installation överstiger 30 dB(A) bedöms det oftast som en olägenhet. Om ni upplever problem med detta ska ni be er fastighetsägare/förvaltare/hyresvärd att mäta och åtgärda eventuella problem.
Fuktskador i en byggnad innebär en stor hälsorisk. Fukt kan göra att mögel och bakterier växer till, som i sin tur kan ge ifrån sig kemiska ämnen. Fukt kan också leda till att kemiska ämnen avges från uppluckrat byggmaterial. Om man är observant på missfärgningar, avvikande lukt, bubblor i golv- eller väggmatta, kakelplattor som släpper eller liknande och dessutom håller koll på att fasaden är välskött och att hängrännor och stuprör är rena och funktionella är chansen större att fuktskador åtgärdas i tid. Kontroller av fastighetens skick ingår i er fastighetsägares, förvaltares eller hyresvärds egenkontroll. Risk för fukt är lämpligt att kontrollera vid till exempel skyddsronder.
Tillgången till dagsljus är viktig för barnens och elevernas inomhusmiljö. Kravet på dagsljus gäller för rum där barnen vistas mer än tillfälligt, till exempel klassrum, lekrum, matrum etc. Fönsterytan bör i dessa rum vara minst 10 % av golvytan. Detta innebär att källarlokaler kan vara olämpliga för skol- och förskoleverksamhet då de i allmänhet släpper in för lite dagsljus.
Radon är en osynlig och luktfri gas, som bildas när grundämnet radium sönderfaller. Radongashalten i verksamhetens lokaler ska inte överstiga referensvärdet 200 Bq/m3 (Becquerel per kubikmeter luft). Om radonhalten är för hög ska åtgärder göras för att få ner den. Radonmätningar och eventuella åtgärder ska fastighetsägaren sköta enligt sina egna rutiner för lokalunderhåll. Verksamheten ska dock ha kontroll över radonförhållandet i lokalerna och behöver därför spara rapporter från radonmätningarna i sin egenkontroll.
RELATERAD INFORMATION
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar