COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Skogsängen och Viptorp
Här planeras för nya bostäder längs Vasavägen, Stenkvistavägen och Kälkbacksvägen samt en utökning av Kälkbacksvägens förskola.
Eskilstuna växer, och i uppdraget att tillgodose behovet av nya bostäder utgör utbyggnaden i Skogsängen en viktig del. Målet är att skapa förutsättningar för en levande och attraktiv stadsdel för boende, besökare och verksamma i Skogsängen.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bygga nya bostäder längs Vasavägen, Stenkvistavägen och Kälkbacksvägen och att kunna utöka befintlig förskoleverksamhet i området. Totalt planeras för cirka 300 nya bostäder i form av främst flerbostadshus men också rad- och kedjehus. En utökning av Kälkbackens förskola skulle göra det möjligt att upp till 240 barn kan gå där.
I planarbetet ingår också att se över utformningen av Stenkvistavägen, Vasavägen och Skogsängstorget. Vi vill skapa förutsättningar för ökad trygghet och trivsel i stadsdelen. Det kan vi göra genom att göra det möjligt att ha lokaler i bottenvåningar, göra om torget och skapa fler platser där människor ofta rör sig. Detaljplanen möjliggör för ett bevarande av de befintliga bebyggelsemiljöernas kulturmiljövärden.
Detaljplan för Hövdingen 1 m.fl.
Diarienummer: SBYN/2024:69
Eskilstuna växer vilket innebär ett ökat behov när det gäller bostäder, transporter, service m.m. Enligt Eskilstuna kommuns reviderade översiktsplan ska det planeras för 15 000 nya bostäder till 2030. Ett mer hållbart sätt att få plats för fler bostäder är att bygga i de delar av staden där det redan finns infrastruktur och teknisk försörjning. Därför byggs det nya bostäder i Skogsängen. Utbyggnaden i Skogsängen är också en viktig del för att skapa en levande och attraktiv stadsdel för såväl boende som besökare.
I Eskilstunas översiktsplan beslutades utbyggnadsinriktningen om att förtäta staden inifrån och ut, vilket bidrar till bättre tillgänglighet till service och hållbara resor. Innan arbetet med detaljplanen har ett planprogram tagits fram för Skogsängen. I planprogrammet har medborgare i en dialog pekat ut lämpliga platser för bostadsbebyggelse, vilket har varit ett underlag till detaljplanen.
En detaljplan visar var det får byggas inom planområdet, men också vad och hur byggnationen ska se ut. Detaljplanen skapar förutsättningar för utveckling av fler delar i Skogsängen. Det handlar om nya bostäder, attraktiva hållbara lösningar för transporter, ökat lokalt utbud av service samt samhällsservice som en ny förskola och familjecentral.
Förslaget på utbyggnad gör det möjligt att öka trygghet och trivsel i stadsdelen genom bland annat lokaler i bottenvåningar och att skapa platser och gator där människor ofta rör sig. Planförslaget gör det möjligt att bevara befintliga kulturmiljövärden i området.
En utbyggnad av området skapar utrymme för ombyggnad av stadsgator som förbättrar möjligheterna att åka buss, ta cykeln eller gå.
Genom en utbyggnad skapas möjligheter till nya lokaler för arbetsplatser och lokal service.
Huset är tänkt att byggas för att bidra till bostadsutbudet samt lokaler utmed det nya torget. Det höga huset utgör en viktig målpunkt som bidrar till liv och rörelse.
Kommunen vill också skapa en karaktärsbyggnad som utgör en målpunkt och riktmärke för Skogsängen.
Genom ett höghus kan många bostäder på liten yta byggas. För att undvika att ta naturmark i anspråk har därför ett höghus valts som bebyggelsetyp. Byggnadens placering betonar rumsbildningen på torget och markerar entrén till Skogsängsparken.
Detaljplanen kan inte reglera om det blir bostadsrätter eller hyresrätter. Detta är något som framtidens bostadsmarknad styr mer än planeringsarbetet.
Beställarna av detaljplanen är kommunens fastighets- och exploateringsavdelning och kommunens kommunala fastighetsbolag: Eskilstuna Kommunfastigheter AB. Huvudinriktningen för den nya bebyggelsen är att de nya bostäderna ska bli hyresrätter.
Utbyggnaden i Skogsängen kommer att ske etappvis. När den nya bebyggelsen växer fram kommer befintliga markparkeringar utmed Stenkvistavägen att bebyggas. Den nya bebyggelsen utmed Stenkvistavägen kommer att göra det möjligt för parkeringsplatser i garage under husen. Dessa garage kommer att kunna hyras av befintliga och nya hyresgäster. Avståndet till bilen kommer inte påverkas i någon större omfattning. Att ersätta den stora markparkeringen ut med Stenkvistavägen som idag upplevs som otrygg, med bostäder, anlagda innergårdar, ett dagvattenstråk samt en gårdsgata, väntas bidra även till en ökad trygghet.
Det planeras även för ett mobilitetshus i området med plats för hållbara mobilitetslösningar som cykel- och bilpool som kan användas av befintliga och nya hyresgäster.
Eskilstuna växer vilket innebär ett ökat behov när det gäller bostäder, service m.m. Allt fler kommuner ser värdet av att effektivisera markytan som upptas av bilparkeringar i de centrala delarna av staden. I dag läggs större fokus på att använda stadens ytor till andra funktioner som bidrar till en attraktiv stadsmiljö.
När bilar flyttas till underjordiska garage skapas möjligheter för flera bostäder, gårdar, förskolor, butiker, restauranger och annan service på de tidigare asfalterade ytorna. På så sätt kan bostadsbristen minskas på sikt samtidigt som det skapas mer attraktiva, levande och trygga miljöer.
Avvägningar görs i varje enskilt fall utifrån behov och förutsättningar. Genom en modern och hållbar stadsplanering kan kommunen underlätta för invånarna att göra klimatsmarta val i sin vardag.
Skogsängsparken kommer inte att bebyggas utan ska fortsatt bidra med rekreationsmöjligheter för boende och besökare samt lekytor för barn.
Punkthusets placering vid entrén till parken förväntas att öka rörelsen vid torget och in mot parken och fler kommer att använda Skogsängsparken för rekreation, vilket kan bidra till en ökad trygghet i området.
För att kunna ge plats åt ett större torg med fler funktioner, som efterfrågades i genomförd enkät om torget, behöver den befintliga lågbyggnaden (där gamla posten fanns tidigare) rivas. På det nya torget kommer trafikytor och parkering vara åtskilda från vistelseytor, vilket kan bidra till ökad trygghet.
För att kunna utöka förskolan kommer den befintliga förskolan, som är i behov av upprustning, behöver rivas på sikt. I övrigt planeras inga byggnader att rivas.
För att kunna bygga fler bostäder kommer basketplanen att bebyggas. Den ska kompenseras med en annan aktivitetsyta för äldre barn inom planområdet.
Om du vill se hur den föreslagna bebyggelsens skuggor påverkar den befintliga bebyggelsen kan du titta i 3D-modellen. Där kan du se hur skuggorna faller vid olika tider på dygnet och året:
Möjliga störningar kan vara en ändrad/tillfällig parkeringssituation, buller, ökad tung trafik, sprängningar och ändrad framkomlighet.
I samband med bygglov kommer det att redovisas lösningar för tillfälliga parkeringar samt åtgärder för att begränsa störningar för de befintliga hyresgästerna.
När det gäller ersättning av bilparkering under byggperioden, kommer trafikenheten på samhällsbyggnadsförvaltningen tillsammans med Kommunfastigheter att ta fram tillfälliga lösningar. Information om detta kommer att gå ut i god tid innan byggstart.
Detaljplanen utgår från ett planprogram som Stadsbyggnadsnämnden (heter nu Samhällsbyggnadsnämnden) beslutade om 2017. I början av 2020 inleddes arbetet med detaljplanen och att ta fram ett bebyggelseförslag. Under 2020 och 2021 har flera olika frågor om kulturmiljö, dagvatten, ledningar, naturvärden med mera utretts.
För att få en bättre förståelse för hur området används idag av boende, besökare och barn, har ett flertal medborgardialoger genomförts, bland annat med barn. En dialog har handlat om Skogsängstorget och hur det används och upplevs idag. Resultaten från dialogerna har varit ett viktigt underlag i framtagandet av detaljplanen och kommer användas som underlag i gestaltningen och projekteringen av torget.
Nämnden beslutade att detaljplaneförslaget skulle ut på samråd 14 januari - 4 februari. Det innebär att planförslaget visas upp och allmänheten har möjlighet att lämna synpunkter. Samrådet är det första tillfället i planprocessen där detaljplanen går att ta del av. Under denna tid har du störst möjlighet att påverka planen genom att lämna synpunkter. Utifrån inkomna synpunkter kan det sedan ske ändringar i detaljplanen innan planen ställs ut igen vid en granskning. Granskningstiden är den sista möjligheten att lämna synpunkter. Det kan ske ytterligare ändringar i detaljplanen efter granskningen. Är ändringarna omfattande måste detaljplanen ställas ut för granskning igen.
Om marken, som detaljplanen gäller, bedöms vara lämplig för det som föreslås i planen antar Samhällsbyggnadsnämnden eller Kommunfullmäktige detaljplanen. Detaljplanen vinner sedan laga kraft och börjar gälla efter tre veckor om ingen överklagar planen. Den som vill överklaga detaljplanen måste göra det inom tre veckor från dagen beslutet anslås på kommunens digitala anslagstavla på kommunens besökswebb eskilstuna.se. För att få överklaga detaljplanen måste du ha lämnat dina synpunkter skriftligt senast under granskningstiden.
Tidigare i planeringen har vi haft dialog med barn om Kälkbackens förskola och gjort en enkät om Skogsängstorgets utveckling.
Det finns också ett planprogram för Skogsängen som ligger till grund för den här detaljplanen och andra kommande projekt i området.
Skogsängens utveckling kommer att påverka barn och unga på olika sätt. Därför har barn på Kälkbacksvägens förskola och ungdomar via Unga Örnar i Skogsängen fått tycka till. Barnen på förskolan berättade hur de leker och vad som är viktigt på förskolegården, men också hur de brukar ta sig till förskolan. Barn och ungdomar från Unga Örnar berättade bl.a. vilka platser de tycker är bra och mindre bra och hur de brukar ta sig till skolan.
Barnens synpunkter och tankar är viktiga i det kommande arbetet med att ta fram detaljplanen.
I samband med att detaljplanen tas fram kommer Skogsängstorget att utvecklas. Målet är att torget ska bli en attraktiv, levande och trygg mötesplats med olika funktioner och verksamheter mitt i Skogsängens centrum. Som ett underlag till detaljplanen och torgets gestaltning ville därför kommunen veta vad Skogsängsborna, besökare eller verksamma i Skogsängen tycker om torget idag. Genom en digital enkät svarade invånarna hur de använder torget, vad som är bra och inte bra med torget. Deltagarna svarade också på hur de önskar att torget ska se ut i framtiden och vad de vill kunna göra på torget framöver.
Enkätsvaren har sammanställts och är ett viktigt underlag till detaljplanen.
Planering och utveckling av Skogsängen kommer att ske under lång tid. Till grund för kommande projekt finns ett planprogram:
Planprogram för Skogsängen Pdf, 8 MB.
Planprogram för Skogsängen - sammanfattning Pdf, 403.6 kB.
I ett första steg ska Skogsängsskolan och förskolan Hattmakaren byggas ut. Här kan du läsa mer om ombyggnationen.
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00