COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Eskilstuna kommuns strategi för hållbar urban utveckling har blivit godkänd av Tillväxtverkets regionalfond. På denna sida kan du läsa kort om vad det innebär samt ta del av den fullständiga strategin.
Det övergripande målet för en hållbar urban utveckling är inkluderande och tillgängliga miljöer som erbjuder alla människor en attraktiv och grön livsmiljö. Det innebär att bygga städer som är miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara. Helhetssyn i planeringen tillsammans med smarta lösningar ska bidra till städer där människor kan leva klimatsmart, hälsosamt och tryggt.
Strategin är framtagen i syfte att vara ett verktyg för att, tillsammans med viktiga aktörer, hantera komplexa utmaningar kopplat till en hållbar urban utveckling. Strategin samlar Eskilstuna kommuns planer och program samt prioriterade konkreta aktiviteter inom; forskning och innovation, digitalisering, näringsliv, energieffektivitet, klimat, cirkulär ekonomi samt
mobilitet.
Strategin visar på synergier och möjligheter att stärka utvecklings- och innovationskapaciteten i Eskilstuna kommun. Målet är mobilisering och snabbare takt för en hållbar urban utveckling. För att få större effekt i omställningen mot ett mer hållbart samhälle ska fokus ligga på de områden där de största förändringarna kan komma att ske.
Eskilstuna ska också växa mot Mälaren, genom att utvecklingsnoderna Kvicksund, Torshälla och Sundbyholm utvecklas som mälarnära småstäder med täta kopplingar till Eskilstuna stad och god regional tillgänglighet.
Den territoriella strategin utgår ifrån befintliga styrdokument och planer som är antagna inom kommunen och som ligger till grund för en hållbar urban utveckling. Samtliga styrdokument förhåller sig till nationella mål och är framtagna i demokratiska, medskapande processer. Genom prioriterade insatser visar de vägen mot kommunens strategiska mål. Planerna är:
Kommunen har identifierat nyckelaktiviteter som tar oss snabbare till en hållbar urban framtid. Aktiviteterna har samlats in från förvaltningar, kommunala bolag och kommunstrateger med ansvar för hållbarhetsfrågor. De har prioriterats för att säkerställa att de insatser som har störst hävstångseffekt väljs ut. Här är några exempel på prioriterade insatser utan inbördes ordning:
Finansiering av aktiviteterna i strategin sker genom en kombination av olika medel. Dels kommunens beslutade drifts- och investeringsbudget i den strategiska planen men även genom samverkan med näringsliv och akademi. Aktiviteter och investeringar kan växlas upp genom långarantier, gröna lån, interna utvecklingsmedel och klimatmedel, nya upphandlingsmetoder och affärsmodeller.
Många av de projekt och det utvecklingsarbete kommunen bedriver ligger inom ramen för utlysningar från nationella myndigheter som Vinnova, Energimyndigheten och Tillväxtverket men även internationella
aktörer. Det finns också möjligheter till medfinansiering från samarbetsparter som Region Sörmland där medfinansiering till projekt EU:s regionala utvecklingsfond är ett prioriterat området.
Strategi för hållbar urban utveckling Pdf, 5.6 MB.
Bilaga 1 Pdf, 554.4 kB.
Bilaga 2 Pdf, 95.8 kB.
Med hjälp av Europeiska regionala utvecklingsfonden, som den egentligen heter, kan olika aktörer driva projekt för miljö, klimat, företagande, kompetens, spjutspetsforskning eller tillgång till bredband. Projekten kan vara väldigt olika men målet är detsamma; hållbar utveckling och sysselsättning i alla Europas regioner.
Läs mer här: Mål och inriktning för Regionalfonden (tillvaxtverket.se)
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00