COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Centrum
Den nya platsen framför Mälardalens universitet ska vara en mötesplats för både studenter, invånare och besökare. Platsen ska också tydliggöra MDU:s entréer och bidra till att koppla ihop Eskilstuna centrum med Munktellstaden.
I oktober 2020 började vi arbetet på platsen. Universitetsplatsen invigdes i juni 2022
Platsen ska bli en å-nära mötesplats i anslutning till nya campus. Utformningen är framtagen utifrån vad studenter på Mälardalens högskola och andra Eskilstunabor helst vill kunna göra och se på platsen. Dialogen genomfördes under våren 2018 och under sommaren 2018 fanns möjlighet att tycka till om ett första skissförslag.
Utöver de synpunkter som kommit fram vid dialogerna har arbetet utgått från följande aspekter:
När ska det börja byggas?
Vi börjar ombyggnationen i oktober 2020.
När ska det vara klart?
Platsen beräknas vara klar under vintern 2021/2022.
Hur mycket kommer det att kosta?
Uppskattad kostnad för projektet är 35 mkr.
Hur kommer det att se ut?
Ytan kommer byggas om till en mötesplats. Platsen ersätts med öppna ytor, grönytor, vistelseytor, belysning, cykelparkering, sittplatser m.m. Se illustrationer för mer information.
Vad är identitetsskapande belysning?
I det här fallet handlar det om belysning som är utmärkande för platsen. Belysningsstolparna kommer vara orange, vilket också är en av färgerna i MDU:s logga. Detta skapar en koppling mellan byggnaden och utemiljön. Belysningsstolparna ska fungera som en slags portal in till området som kommer synas från långt håll.
Kommer platsen bara att vara för studenter?
Nej, det är en allmän plats där alla är välkomna.
Hur blir det med parkfestivalen? Kommer den att försvinna nu?
Strömsholmen finns kvar (den ska göras om framöver, men i nuläget vet vi inte när och hur). Under byggtiden kommer Strömsholmen inte vara tillgänglig för evenemang, men efter byggtidens slut kommer ytan fungera som vanligt
Blir det en gång- och cykelväg fram till Rothoffsparken nu när ni ändå bygger om?
Det kommer bli mer utrymme för cyklister längs den del av Hamngatan som ingår i projektet. Resten av Hamngatan kommer byggas om längre fram. Just nu ligger det projektet i budget för år 2022
Vad händer med grusytan på Strömsholmen?
Under byggtiden kommer det inte vara möjligt att ta sig ut på Strömsholmen via ytan, men när den är klar kommer möjligheten fortfarande finnas. Bilarna kan då köra in mellan gångpassagen och cykelställen enligt bild nedan, se röd pil.
Varför tar ni bort bilparkeringen?
Ett växande universitet behöver platser/utrymmen även utomhus för möten och sociala aktiviteter och det är viktigare än bilparkeringsplatserna på just denna plats. I nuläget finns fler parkeringsplatser i centrum än vad som utnyttjas, vilket har möjliggjort förtätningen i centrum.
Kommer det att finnas kvar möjlighet att parkera när ombyggnaden är klar?
Det kommer att finnas två stycken bilparkeringsplatser för funktionshindrade i anslutning till universitetets huvudentré. Det kommer dessutom tillkomma cirka 200 parkeringsplatser för cykel med möjlighet att låsa fast ramen. Övrig bilparkering hänvisas till intilliggande parkeringar.
Kommer det att finnas någon bilparkeringsplats för funktionshindrade?
Ja, 2 platser kommer att finnas i närheten av universitetets huvudentré.
Om man ska till Stadsmuseet, kommer man att kunna släppa av passagerare i anslutning till entrén?
Huvudentrén till Stadsmuseet ligger på västra sidan av byggnaden och det går att lämna av passagerare via Faktorigatan. Under byggtiden kommer man inte kunna parkera eller släppa av passagerare på Strömsholmen.
Vad händer med grusytan på Strömsholmen?
Den kommer vara kvar och det kommer fortsatt vara möjligt att parkera där. Men under byggtiden kommer ytan att vara avstängd för parkering.
Vad händer med parkeringsplatserna för husbilar? Försvinner de nu?
Generellt så är det tillåtet överallt där man får parkera och det fungerar rent praktiskt med tanke på husbilens storlek. Under byggtiden kommer man inte kunna parkera på grusytan på Strömsholmen. Det finns också ställplatser i Torshälla hamn och Sundbyholms hamn. Läs mer om husbilsparkering här.
Hur många parkeringsplatser har parkeringen som tas bort?
Den parkeringen vi tar bort har 43 parkeringsplatser.
Var finns närmaste bilparkering i närheten?
Bilparkeringsplatserna vid Rademachersmedjorna (i hörnet Hamngatan-Tullgatan).
Vilka fler parkeringsplatser finns i närheten av MDH?
Det finns parkering längs J A Selanders gata (Teatern), Cityhusets parkeringshus och Vestalen. Se kartor här
Hur många parkeringsplatser finns det i centrum?
Det finns cirka 1 750 stycken varav cirka 1 000 i parkeringshusen och parkeringsgaragen.
Hur ser beläggningen ut på parkeringarna i centrum?
Generellt varierar beläggningen ganska mycket i centrum mellan olika platser och gator. Vi har en genomsnittlig beläggning på cirka 75 procent av platserna i centrum under vardagar.
Får man fortfarande köra bil längs Hamngatan?
Ja, men det kommer att vara begränsad framkomlighet under byggtiden. Här uppdaterar vi löpande information om framkomlighet: eskilstuna.se/vagarbeten
Hur påverkar den nya utformningen oss som går och cyklar?
De befintliga övergångsställena tas bort och ersätts med bredare passager över Hamngatan. Den nya utformningen ska bidra till att motortrafikanter kör långsammare förbi passagerna. I övrigt utrustas platsen med stolpar/pollare för att separera de olika trafikslagen på ett tydligt sätt och därmed öka trafiksäkerheten.
Vad är en gångpassage?
I det här fallet innebär det en bredare övergång för oskyddade trafikanter att ta sig över Hamngatan. Mitt på övergången, mellan körbanorna, skapas en yta där de som passerar gatan kan stå skyddade från trafiken (ungefär som en refug). Detta gör att de oskyddade trafikanterna kan passera gatan i två steg, en körbana i taget.
Varför tas övergångsställena på Hamngatan bort?
Det finns en problematik kring övergångsställen, som visas i både forskning och lokal statistik. Den visar på att fler olyckor sker på övergångsställen än på andra markerade passager. Om passager som inte är övergångsställen byggs rätt blir de både säkrare och framkomligare för alla trafikantgrupper.
Hur påverkar den nya utformningen oss som kör bil/mc/moped?
Framkomligheten för motortrafikanter kommer inte att förändras, eftersom körfältens bredd behålls. Däremot kommer platsens utformning att signalera för trafikanter att de förväntas sänka hastigheten och visa hänsyn mot andra på området. Den nya utformningen ger även de oskyddade trafikanterna möjlighet att passera körbanorna på fler ställen, vilket ger biltrafiken en bättre förutsättning till jämnare flöde utan långa stopp.
Hur ska ni kunna snöröja för alla stolpar?
Vi kommer snöröja viktiga passager, inte under belysningsstolparna.
Har du frågor om det nya universitetet hänvisar vi till Mälardalens universitet, mdu.se
Kontakt
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00