COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Här kan du följa arbetet med att ta fram ett nytt attraktivt och klimatsmart verksamhetsområde vid Gunnarskäl. Området ligger mellan Folkesta och Gröndal, norr om E20 och öster om Svealandsbanan.
Beslut om inriktningsmål och planeringsstart har fattats av kommunstyrelsen 30 november 2021.
Utvecklingsarbetet bedrivs utifrån Eskilstunas vision och målbild för 2030 om att vara en miljösmart stad för en hållbar utveckling. Arbetet bedrivs för att uppnå kommunens strategiska mål:
Den 30 november 2021 fattade kommunstyrelsen beslut om mål för utvecklingen av området Gunnarskäl samt att inleda den fysiska planeringen för området utifrån de mål som beslutats.
Beslutet föregicks av en första dialog med företrädare för det lokala näringslivet verksamma i anslutning till området, intresseorganisationer, Mälardalens universitet, fastighetsutvecklare och allmänheten.
Kommunen tar fram en fördjupad översiktsplan som ska:
Samtidigt som arbetet med den fördjupade översiktsplanen pågår kommer kommunen ta fram detaljplaner för området. Kommunstyrelsens mål kommer att konkretiseras till mätbara delmål med rutiner för uppföljning, återkoppling och lärande.
Kommunstyrelsens beslut i sin helhet finner du här. Word, 78 kB.
Ta del av kommunstyrelsens hållbarhetserbjudande och inriktningsmål.
Flera stora etableringar i Eskilstuna logistikpark de senaste åren har gjort att området snart är fullt utbyggt. Intresset för etablering i Eskilstuna är fortsatt stort vilket kräver att ny verksamhetsmark tas fram. Kommunen har därför påbörjat planering för utveckling av ett verksamhetsområde i Gunnarskäl.
Det drygt 300 hektar stora området är utpekat som utredningsområde för verksamhet i Eskilstunas översiktsplan. Närheten till järnvägen med möjlighet att etablera järnvägsanknutna verksamheter är en viktig anledning till valet av lokalisering.
Genom utvecklingen av Gunnarskäl kan förutsättningar skapas för nya företagsetableringar och området bedöms kunna generera upp till 7 000 nya arbetstillfällen.
Gunnarskäl är sedan länge utpekat i kommunens översiktsplan och ska bidra till att stärka Eskilstunas storregionala funktioner med målet att ligga i framkant när det gäller järnvägsnära etableringar inom logistik och produktion med Stockholmsregionens största kombiterminal.
Gunnarskäl ingår också som en del i kommunens prioritering att förtäta staden och stärka dess centrum, bland annat med nytt resecentrum och attraktiva byggrätter i stationsnära lägen.
För att klara detta behöver nya funktionella lägen erbjudas utanför stadskärnan för centrala barriärskapande verksamheter, ofta med bullerpåverkan, som på sikt behöver ge plats för morgondagens attraktiva moderna stadskärna för storstaden Eskilstuna.
Gunnarskäl erbjuder unika möjligheter vid den långa raka järnvägssträckan där Svealandsbanan och Sala-Oxelösundsbanan löper samman. Redan i Planprogram Väster från 2011 fanns inriktningen att flytta befintlig rangerbangård för att med sikte på 2030 kunna nyttja det centrala läget för andra värdeskapande verksamheter.
Eskilstunas identitet är präglad av en rik industrihistoria, därav smeknamnet Smedernas stad. Genom företag som Munktells Mekaniska Verkstad, Eskilstuna Jernmanufaktur AB och C.E. Johansson AB blev
Eskilstuna en framstående industristad.
Dessa företag bidrog till stadens starka historia som en ledande plats för verkstads- och tillverkningsindustri. Genom att utnyttja vattnet som transportmedel och senare även järnvägen har Eskilstuna byggt upp ett anseende som en stad i framkant inom industrin.
Eskilstuna genomgår en omfattande stadsutveckling för att bli ännu mer attraktiv för invånare och företag. Centrala områden förvandlas samtidigt som historiska platser bevaras och anpassas till moderna behov. Munktells Mekaniska Verkstad har förvandlats till ett museum och kulturellt centrum, vilket bevarar stadens industriella arv.
Eskilstuna har utmärkta väg- och järnvägsförbindelser och är strategiskt beläget i det europeiska intermodala nätverket. Staden har gått från att vara en mer renodlad industristad till en industri- och kunskapsstad, med fokus på utbildning och innovation som drivkrafter för ekonomisk tillväxt och klimatsmart omställning.
Med den strategiska platsen och modern intermodal infrastruktur med effektiva transportanslutningar, inklusive motorvägar och järnvägar, fungerar staden som en viktig knutpunkt för godstransport i regionen. Eskilstuna utgör den största kombiterminalen i regionen och en viktig länk i den storregionala logistikkedjan. Eskilstuna blir också en central länk i det europeiska transportnätverket Trans-European Transport Network (TEN-T).
Gunnarskäl är en unik lokalisering för industri- och logistikverksamhet kopplat till järnväg och omlastning mellan transportslag. Detta kan avlasta
trafiksystemet och minska trängsel och andelen tunga transporter i stadskärnan. När delar av den centrala järnvägsinfrastrukturen kan flytta ut frigörs omvandlings- och stadsutvecklingspotential centralt i
staden. Detta förbättrar livsmiljön för invånarna och ökar stadskärnans attraktivitet.
Gunnarskäl kan utformas klimatsmart med moderna, hållbara lösningar för energi och miljö, vilket stöder stadens strävan mot en grönare ekonomi. Ekonomiskt sett kan detta locka investeringar och skapa nya
arbetstillfällen, samtidigt som det främjar effektiv godshantering och minskar leveranstider för företag.
Genom att placera verksamhetsområdet nära viktiga transport-förbindelser kan Eskilstuna dra nytta av sitt strategiska läge i det europeiska transportnätverket, vilket underlättar för godstransport och logistik både nationellt och internationellt. Gunnarskäl har hög redundans i järnvägssystemet för godstrafiken, vilket ökar pålitligheten och stabiliteten i logistikflödet.
Etableringen av verksamhetsområde Gunnarskäl är en strategisk satsning för att möta framtidens industri- och logistikbehov samtidigt som man främjar stadens hållbara tillväxt och utveckling.
Utvecklingen av Gunnarskäl är ett omfattande arbete uppdelat i flera delprojekt som pågår under flera år.
Som en viktig del i planeringsarbetet ingår också att närmare utreda om det är tillåtet att ta jordbruksmarken ur drift. I den fortsatta planeringsprocessen görs en fördjupning i kommunens värdering av nyttan av Gunnarskäl för att kunna flytta gods till järnväg och att där skapa näringslivsmark för fler jobb i relation till värdet av fortsatt jordbruksdrift.
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00