COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Sundbyholm
Sundbyholm är en av kommunens utpekade utvecklingsnoder. Stadsbyggnadsförvaltningen arbetar med att ta fram ett planprogram för orten.
Sundbyholm är en glest bebyggd tätort som ligger cirka 10 kilometer nordöst om Eskilstuna centrum. Mälarvägen binder ihop Eskilstuna med Sundbyholm och Mälaren. En ny cykelväg till Sundbyholm invigdes våren 2019.
Tätorten består idag av bland annat Ostra Knall, Ostra, Gärdesbacken, Sundbyholms gård och bebyggelsen längs Mälarvägen. Det finns ett intresse att bygga nytt på den gamla golfbanan i Sundbyholm. Det är viktigt att ta vara på Sundbyholms värden och karaktär och att föra samtal om ortens utveckling med lokalsamhället.
Eskilstunas vision för 2030 är en ledstjärna för utvecklingen. Tillsammans med exploatörer och invånare vill vi vill locka nya eskilstunabor.
Under sommaren 2021 var vi på plats bland besökare i Sundbyholm för att samla in synpunkter. Vi frågade vad människor gillar att göra där och vad som gör platsen speciell. Facebook och Instagram användes också för att få in besökarnas åsikter.
_
_
Under hösten 2021 genomfördes ett antal fokusgrupper, öppet hus-möten och workshops för att tillsammans med intresserade formulera ortens framtid. Parallellt med möten genomfördes också en undersökning genom ett webbformulär med ett antal frågor om hur det är att bo och verka i Sundbyholm och hur det kan se ut i framtiden. Resultatet blev en framtidsbild för Sundbyholm.
Ordmolnen nedan visar resultat från en av frågorna i webbenkäten Mitt Sundbyholm. De ord som förekom flest gånger i undersökningen är större än övriga ord i ordmolnet.
_
_
_
Under 2021–2022 ska vi ta fram en programhandling som kan sändas ut för ett formellt samråd hösten 2022. Programmet ska tas fram i en kontinuerlig dialog med berörda och intresserade. Vi börjar med att samtala om områdets förutsättningar och möjligheter till utveckling.
Sundbyholm, Kvicksund och Torshälla är kommunens tre särskilt expansiva tätorter. Nya bostäder utanför stadsbygden har på senare år framför allt koncentrerats hit. Orterna har goda förutsättningar för teknisk försörjning och kollektivtrafik. Därför fokuserar kommunen på utvecklingen av dessa orter.
Läs mer i översiktsplanen för Eskilstuna kommun
Sundbyholm är en viktig plats för utvecklingen av Eskilstunas kontakt till Mälaren. Fyra Mälarstäder är ett samarbete mellan Västerås, Eskilstuna, Enköping och Strängnäs. Det finns en avsiktsförklaring och en gemensam utvecklingsplan. Vi kommer att ta hänsyn till detta när vi utvecklar Sundbyholm.
Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att vi ska göra ett planprogram. Programmet ska undersöka möjligheten för ny bebyggelse i området Sundbyholm. Utvecklingen ska ske med hänsyn till de befintliga värden som finns.
När det finns ett förslag till planprogram kommer nämnden ta beslut om att sända ut det för samråd med myndigheter, organisationer och andra berörda.
Nämnden kommer också att ta beslutet om att godkänna planprogrammet när det är färdigt.
En markägare i Sundbyholm vill utveckla mer bostäder, verksamheter och service. Markägaren vill inte bara utveckla sin egen fastighet utan också bidra till hela ortens utveckling. Därför har valt att undersöka hur Sundbyholm som helhet kan utvecklas genom att ta fram ett planprogram.
Exploatören tar fram idéer för utvecklingen av sin mark. Exploatören kommer också att medverka i olika dialogtillfällen för att bidra med sin syn på utvecklingen.
Vi har lagt upp arbetet i fyra block. Varje block tar ungefär 3 månader. Du hittar en illustration över blocken med innehåll och tidsplan här ovan.
Inom varje block bjuder vi in till delaktighet. Det innebär att du som är intresserad eller berörs av utvecklingen kan bidra med dina perspektiv och idéer.
När det finns ett förslag till planprogram kommer det att sändas ut för samråd där alla kan ha synpunkter på det. Efter samrådet kan programmet behöva kompletteras innan det ska godkännas av stadsbyggnadsnämnden.
Du kan bidra med dina perspektiv och idéer för hur Sundbyholm kan utvecklas.
Alla kommer att kunna göra sin röst hörd, men det är inte säkert att det är möjligt att tillgodose alla. Det finns många intressen som kan stå i konflikt med varandra.
Under hösten och vintern 2021 kan du vid olika tillfällen på plats och digitalt bidra i arbetet.
Under sommaren 2022 kan du lämna synpunkter på ett mer formellt sätt lämna synpunkter på ett färdigt förslag.
Alla inspel kommer att dokumenteras och redovisas i en dialogberättelse. I de fall en idé eller fråga inte kan hanteras inom ramen för planprogrammet försöker vi lotsa den vidare i kommunens organisation.
Vissa idéer kan vara svåra att göra verklighet av. Alla idéer kommer att tas emot och vi kommer att ge återkoppling på hur de har hanterats.
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00