COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Norr
Slakthusområdet norr om Munktellstaden är ett gammalt kulturarv och nytt utvecklingsområde i Eskilstuna. Här planeras en ny skola men även handel, kontor och bostäder. Området ligger strax nordväst om centrum i anslutning till Volvo CE Arena (tidigare Stiga Sports Arena) och Munktellbadet.
Illustrationer
Inom några år står 1500 nya bostäder klara på kvarteret Nätet på Norr och i Munktellstaden. Det finns behov av fler bostäder i området men även en grundskola och utvecklad service. Nu pågår ett planarbete där vi undersöker möjligheten att bygga skola, bostäder, kontor, parkeringsgarage och lokaler för handel och annan centrumnära verksamhet i området.
Enligt planförslaget stärks trafikmiljön i området. Bredare gator för buss underlättar även framkomligheten för bilen. En säker trafikmiljö eftersträvas där gångare och cyklister prioriteras. Ett grönt stråk, Årbystråket, planeras mellan åstråket vid Eskilstunaån och Årby naturreservat.
Husen på platsen var tidigare stadens gamla slakthus. Området ligger inom riksintresset för kulturmiljövård. Den föreslagna utvecklingen bevarar det gamla samtidigt som det utvecklar den historiska miljön och tillgängliggör den.
Munktellskolan är en helt nybyggd centrumnära högstadieskola i Munktellområdet. Byggnationen startade hösten 2020 och den första etappen stod klar två år senare. Här finns plats för över 500 högstadieelever i en byggnad med tre våningar och en skolgård ovanpå ett parkeringsgarage.
Skolbyggnaden är ca 7 310 kvm stor och skolgården ca 4 150 kvm. Skolan innehåller 23 klassrum, 18 vanliga och ett rum för hemkunskap samt fyra salar för No-ämnen (biologi/fysik/kemi/teknik). I samma fastighet finns 18 lägenheter, parkeringsgarage med 330 parkeringsplatser och tre affärslokaler. Lägenheterna och lokalerna väntas vara klara våren 2024.
Från höstterminen 2023 flyttade högstadieskolan Faktoriet, som länge varit i behov av fler och större lokaler, in i de nybyggda lokalerna i Munktellområdet. I samband med detta bytte Faktoriet namn till Munktellskolan.
Skolan är ett led i stadens utveckling när Eskilstunas befolkning växer och Munktellstaden utvecklas till en attraktiv och levande stadsdel. Munktellskolan med sina tegelväggar smälter in i de industrihistoriska kvarteren, samtidigt som lokalerna är moderna och ändamålsenliga.
Läs mer om skolan: Munktellskolan - Eskilstuna kommun
Den planerade utvecklingen i området påverkar barn och unga och därför har kommunens planerare träffat ett antal elever på Slottsskolan för att diskutera planförslaget. Eleverna berättade hur det skulle vara att leka på en skolgård mellan de gamla byggnaderna, men också vad de ville ha för aktiviteter på en skolgård.
Även personal på Slottsskolan har bidragit med sina tankar om hur det skulle vara att bedriva skolverksamheten i ett centralt läge i staden, hur skolgården skulle kunna ha olika teman för att förbättra verksamheten och hur trafiken på bästa sätt skulle kunna hanteras utifrån barnens säkerhet.
Under vecka 9 gjordes den första av tre dialoger med elever och lärare för att ta reda på vad de tycker om planförslaget. Först på tur var Slottsskolans elevråd med elever från årskurs tre till sex. Stort fokus var på skolförslaget i den gamla slakthusanläggningen, hur det skulle vara att leka på en skolgård mellan de gamla byggnaderna men också vad barnen ville ha för aktiviteter på en skolgård.
Några snabba frågor och svar från dialogen:
Vad vill ni ha på gården?
Träd, hinderbana, både sol och skugga och större rutschkana än Slottskolan har idag
Vad är viktigt att tänka på när vi ska bygga ett nytt område med lägenheter och skola?
Både skolan och området ska vara anpassat för människor med rullstol.
Några korta citat från eleverna:
Får vi barn vara med och bestämma?
När jag lämnar mina syskon på den här skolan ska jag skryta om att jag var med och bestämde!
Varje elevrepresentant fick i uppgift att ta med sig en enkät som deras klass ska fylla i kring förslaget så vi får in synpunkter från deras klasskamrater.
Under vecka 10 gjordes den andra av tre dialoger med barn och personal för att ta reda på vad de tycker om planförslaget. Den här gången var det personal från Slottskolan som stod på tur.
Stort fokus var återigen på skolförslaget i den gamla slakthusanläggningen, hur det skulle vara att bedriva skolverksamheten i ett centralt läge i staden, hur skolgården skulle kunna ha olika teman för att förbättra verksamheten och hur trafiken på bästa sätt skulle kunna hanteras utifrån barnens säkerhet.
Några snabba frågor och svar från dialogen:
Titta på förslaget till skolgård. Vad ser ni för styrkor, svagheter, möjligheter och risker med de givna förutsättningarna?
Hur tror ni förslaget kommer påverka barnens trafiksäkerhet? Skulle ni i era roller känna er trygga att låta barnen vistas i den här trafikmiljön? Skulle ni vilja förändra något?
Vad tycker ni är viktigt att tänka på när kommunen ska bygga ett nytt område med lägenheter och skola?
Diarienummer: SBYN/2024:113
Detaljplan för Nötknäpparen 26 m.fl. (Slakthusområdet) vann laga kraft 14 januari 2021. Detaljplanehandlingar hittar du på eskilstuna.se.
Kommunfullmäktige antog detaljplan för Nötknäpparen 22 m.fl. (del av Slakthusområdet) 17 december 2020 och Länsstyrelsen beslutade 9 mars 2021 att upphäva detaljplanen.
Eskilstuna kommun överklagade Länsstyrelsens beslut till regeringen den 29 mars 2021. Regeringen avslog kommunens överklagan den 19 oktober 2023. Detaljplanen är därmed upphävd.
Antagandehandlingar hittar du under Dokument Nötknäpparen 22 nedan.
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00