COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Året är 2030. I Eskilstuna leder vi vägen till det miljösmarta och jämställda livet i våra trygga, vackra städer, trivsamma samhällen och levande landsbygd.
Våra hållbara städer har vuxit, stadsdelarna binds samman av rekreationsområden, mötesplatser och nya bostadsområden.
Här utvecklas barnen, här trivs studenterna, här växer näringslivet, här hittar vi balansen mellan arbete och fritid, här är det gott att åldras. Här har vi mod och framtidstro.
Här nedan hittar du information om olika slags översiktlig planering.
Eskilstuna kommuns översiktsplan visar hur vi, på lång sikt, vill använda våra mark- och vattenområden och hållbart bygga och utveckla våra städer, samhällen och landsbygd.
En planeringsstrategi görs en gång per mandatperiod med syfte att vidmakthålla översiktsplanens aktualitet. Att kommunfullmäktige behöver besluta om en planeringsstrategi är ett lagkrav enligt plan- och bygglagen.
En översiktsplan kan fördjupas för delar av kommunen eller för särskilda ämnesområden. En fördjupning av översiktsplanen görs om det krävs en ökad detaljeringsnivå för den framtida mark- och vattenanvändningen eller för områden med stark konkurrens mellan olika intressen.
Hållbar urban utveckling innebär att bygga städer som är miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara. Att påskynda den gröna omställningen genom att införa och skala upp hållbara lösningar.
Eskilstuna kommuns strategi i detta arbete har godkänts av Regionalfonden hos Tillväxtverket. Att Eskilstuna är en av de utvalda kommunerna betyder att vi kan söka mer finansiering för att genomföra våra många planer och idéer.
Trafikplanering är en viktig del av kommunens stadsplanering. Det är också en del av den översiktliga planeringen för hela kommunen.
Grönplanen innehåller strategier, riktlinjer och förslag på åtgärder för att kommunen ska kunna värna och utveckla grön infrastruktur och ekosystemtjänster.
I en utvecklingsplan finns ett samlat planerings- och kunskapsunderlag som är ett stöd för att planera och utveckla ett viss område. Här identifieras områdets potential och föreslås hur utvecklingen kan ske under ett både kortsiktigt och långsiktigt perspektiv.
Det övergripande målet för Trafik- och mobilitetsplanen är att uppnå färdmedelsfördelningen enligt Eskilstunas Översiktsplan 2030 samt att utgöra underlag för ett hållbart transportsystem och en attraktiv stad där människan är i fokus.
Innan ett arbete med en detaljplan startar kan kommunen göra ett planprogram. I det arbetet utreds förutsättningar och mål tas fram för det som ska byggas. Vid behov visar programmet också en översiktlig struktur för bebyggelse, vägnät och grönytor för det aktuella området.
Syftet med planprogrammet är att ge den som påverkas av utvecklingen möjlighet att tycka till i ett tidigt skede. På så sätt får kommunen ett bredare beslutsunderlag. Programmet används sedan som vägledning när kommunen gör detaljplaner inom programområdet.
Planprogram för Väster
Planprogram för Sundbyholm
Planprogram för Harbytorp 1:3 m.fl. (ELP Norra)
Planprogram för Odlaren
Planprogram centrum
Arkitekturen är en viktig del av vår livsmiljö. Nu tar vi fram ett stöd för planering och byggande i kommunen – Arkitektur Eskilstuna blir det första arkitekturprogrammet i Eskilstuna kommun. Här kan du läsa mer om arbetet.
Vårt mål är att höja livskvaliteten i några stadsdelar i Eskilstuna. Det kan vi göra genom att koppla ihop områden bättre med varandra och komplettera med nya bostäder och service. Vi vill höja standarden på gator och parker och öka tillgängligheten till hållbara transporter.
Kontakt
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00